Vår historie
Gjennom de siste 30 årene har kommunene i regionen samarbeidet gjennom formalisert interkommunalt samarbeid. Under kan dere lese historien fra den første viljeserklæringen fra 1990 og fram til i dag.
Formålet med samarbeidet har vært å knytte regionen sterkere sammen og oppnå en styrket posisjon i arbeidet med nasjonal politikk. Regionen har deltatt i flere internasjonale prosjekter.
1990 Viljeserklæring
I 1990 gikk Birkenes, Kristiansand, Lillesand, Songdalen, Søgne og Vennesla kommuner sammen om en ”Viljeserklæring om interkommunalt samarbeid i Knutepunkt Sørlandet” med følgende ordlyd:
Birkenes, Lillesand, Vennesla, Kristiansand, Søgne og Songdalen kommuner vil utvide det interkommunale samarbeidet i Knutepunkt Sør-regionen for å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud som mulig.
Samarbeidet skal utvikles gjennom løpende vurderinger i og blant alle etater og sektorer i kommunene. Aktuelle samarbeidsgrupper/fagsjeffora skal hvert år foreslå nye samarbeidstiltak.
Ved omorganisering og effektiviseringstiltak og ved nye tiltak skal interkommunalt samarbeid vurderes. Samarbeidsløsninger skal etterstrebes.
Samarbeidstiltakene utover formelle nettverk skal i størst mulig grad formaliseres. Med dette mener vi at det skal fattes politiske eller administrative vedtak eller avtaler som omfatter avklaring av
- administrativ eller politisk styring av samarbeidsordningen
- ansvar for iverksetting og drift
- økonomiske forhold og fordelinger
- arbeidsfordeling og bruk av personell
Samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet skal integreres og synliggjøres i kommunenes planlegging.
Styret i Knutepunkt Sørlandet skal i tillegg til sine egne vedtatte satsingsområder, fungere som koordinerende organ for interkommunalt samarbeid i regionen.
Samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet som organisasjon hadde utgangspunkt i næringsarbeidet i kommunene. Næringssjefene i kommunene møttes fast, disponerte betydelige midler til næringsutviklingsprosjekter, og har etablert viktige samarbeidstiltak som for eksempel EVA-senteret.
1996 Formalisering
I 1996 ble samarbeidet formalisert etter vedtekter etter § 27 i kommuneloven. Styret skulle være ordførere og rådmenn i de seks samarbeidende kommunene. Det var et sterkt fokus i alle kommunene i Knutepunkt Sørlandet på at man ønsket å utvikle samarbeidet.
2006 Knutepunkt Sørlandet
I 2004 fikk styret gjennomført et utredningsarbeid med sikte på fremtidig struktur og styring av organisasjonen. GS Analyse la frem en utredning som ble presentert og drøftet på felles formannskapsmøte i oktober 2004.
I 2005 anbefalte styret at medlemskommunene skulle vedta et forslag til endring av vedtektene som ga knutepunktet bedre muligheter til å møte de utfordringene det interkommunale samarbeidet stod overfor. I tillegg til vedtektsendring, utredet styret ulike sider ved samarbeidets målsetning og form.
Det felles formannskapsmøtet for kommunene i Knutepunkt Sørlandet hadde i august 2005 knutepunktets oppgaver og organisering som tema. Utredningen, drøftingene i felles formannskapsmøter og i Knutepunkt Sørlandet var grunnlaget for en sak om vedtektsendring som ble vedtatt av alle kommunene i knutepunktet. Vedtektene trådte i kraft fra 1. januar 2006. Fra samme dato meldte Iveland kommune seg inn i Knutepunkt Sørlandet.
2018 Region Kristiansand
I kjølvannet av prosessene rundt kommunereformen ble det våren 2017 igangsatt en strategiprosess i Knutepunkt Sørlandet. Styret ønsket en vurdering av det fremtidige samarbeidet i Kristiansandsregionen, i lys av den nye strukturen. Konklusjonen på prosessen ble at Knutepunkt Sørlandet skulle endre strategisk fokus og skifte navn til Region Kristiansand fra 01.01.18.
Følgende utdrag fra saksfremstillingen til kommunene gir et inntrykk av den nye retningen: “Region Kristiansand skal ha et tydelig fokus på felles politiske saker og politikkutvikling. Å løfte politiske saker med regional betydning blir derfor en hovedprioritet i det videre samarbeidet, og vil være hovedoppgaven til styret. Samordnet påvirkningsarbeid skal prioriteres inn mot nasjonale myndigheter på saker som styrker regionen og/eller landsdelen. Det er en målsetting å styrke koordinering og samordning i forhold til regionplan Agder, dagsorden i Sørlandsråd- og ting og andre regionale samarbeidsarenaer”.
Knutepunkt Sørlandet ble avviklet og Region Kristiansand etablert. Samarbeidet ble organisert med hjemmel i kommunelovens § 27. Nye vedtekter ble vedtatt i alle deltagerkommunene gjeldende fra 01.01.18.
2022 Reviderte vedtekter
Fokus fra 2017 har utviklet seg til å bidra til et tydelig og effektivt interessepolitisk arbeid regionalt og nasjonalt, samt styrke samarbeidet på tvers av de 6 kommunene Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Lindesnes og Vennesla. Vedtektene fra 2017 ble tilpasset ny kommunelov og samarbeidet ble etablert som interkommunalt politisk råd. Nye vedtekter er gjeldende fra 01.01.22.