Krevende for kraftkrevende industri på Agder

Tor Reier Lilleholt fra Volue deler sin analyse om dagens strømmarked

En topptung delegasjon fra kraftkrevende industri og næringsliv på Agder var 26. august samlet for å gi innspill til Energikommisjonens arbeid. Gyro Heia, som er ordfører i Birkenes og medlem av energikommisjonen, fikk klare tilbakemeldinger fra industribedrifter som står i en stor krise grunnet strømprisene.

- Vi trenger mer kraft – og den må bygges mye raskere enn før. De høye strømprisene rammer vår landsdel ekstra hardt. I tillegg til langsiktige tiltak for å sikre økt kraftproduksjon i landsdelen er industrien på Agder helt avhengig av kortsiktige grep som reduserer strømkostnadene. Vi har aldri fått så mange henvendelser fra medlemmene våre – og alt handler om de ekstreme strømprisene.

Det sier Trond Madsen i NHO Agder, som sammen med Næringsforeningen i Kristiansand og Region Kristiansand Interkommunale politiske råd stod bak møtet med det klingende navnet «Energirådet» sammen med Gyro Heia.

I møtet deltok representanter fra kraftkrevende industri på Agder; Elkem, Alcoa Lista, Aludyne, Rec Solar, Huntonit og 3B glassfibre. I tillegg var NHO Agder, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, samt det politiske arbeidsutvalget og administrasjonen i Region Kristiansand til stede. Tre innledere med spisskompetanse på kraftmarkedet var også invitert, Tor Reier Lilleholt fra Volue, Øyvind Stakkeland fra Agder Energi og Stina Torjesen fra UiA/Morrow.

Energikommisjonen som ble oppnevnt av Regjeringen i februar, jobber med å sikre langsiktige løsninger for å unngå å havne i en lignende strømkrise i framtiden. Gyro Heia, er medlem i kommisjonen som skal levere sin rapport i desember 2022.

- Det er viktig for meg å møte industrien og næringslivet på Agder for å få viktige innspill til arbeidet i kommisjonen. Vårt arbeid er å finne langsiktige løsninger, men jeg skjønner også godt industrien og bedrifter som trenger hjelp her og nå, sier Gyro Heia.

Og industrien ga tydelige tilbakemeldinger til kommisjonen. Utover at landsdelen trenger mer fornybar kraftproduksjon, vil kortsiktige løsninger være helt nødvendig for at bedriftene skal klare å komme gjennom krisen som rammer kraftkrevende industri ekstra hardt. Alcoa Lista bruker like mye strøm som Kristiansand og Arendal til sammen. Det betyr at strømregningene utgjør betydelige summer i vanlige år, så det er lett å forstå den ekstra utfordringen de står overfor i år.

- Jeg har forståelse for at regjeringen har en vanskelig oppgave foran seg, situasjonen er kompleks. Norge er "powered by nature" gjennom vann- og vindkraft, og med prisnivået i Norge nå opplever vi en sterk konkurransevridning både innad i Norge og internasjonalt. Vi må jobbe sammen for å finne løsninger, uavhengig av partipolitikk og næringsliv. Vi møter en ny hverdag hvor vi må ta tøffe beslutninger - og vi oppfordrer til å få på plass løsninger raskt for å hjelpe bedrifter som sliter på grunn av den unormale strømsituasjonen, sier Grethe Hindersland, Country Manager i Alcoa Norway.

- Det er mange som sliter, og forutsigbarhet og stabilitet er viktig, både på kraftforsyning og pris. Kostnadsnivået i Norge er langt høyere enn land vi konkurrerer med, men tilgangen til billig fornybar energi har vært vårt viktigste konkurransefortrinn. Når kraftprisene øker kraftig som nå, forsvinner det viktigste konkurransefortrinnet vårt. Om det ikke kommer løsninger på banen raskt – vil det være kritisk for store deler av industrien, sier Lill Hege Hals, Plant Manager ved Aludyne.

Forutsigbarhet og stabilitet er ekstra viktig for industri som krever mye kraft til produksjonen, og dersom det ikke kommer tiltak fra myndighetene kan situasjonen bli kritisk for mange av de store industriaktørene på Sørlandet.

Rec Solar har allerede varslet at de vil stenge produksjonen og gitt permitteringsvarsel til sine ansatte. Bedriften vil ikke starte opp produksjonen igjen før det er bedriftsøkonomisk forsvarlig.

- Strømregningen har normalt vært 10 % av kostnadene våre, så langt i år har det stått for 50 %, og den siste måneden hele 70 % av kostnadene. Det sier seg selv at dette ikke går, tilgangen til billig og grønn kraft har vært vårt viktigste konkurransefortrinn, men denne fordelen er på kort tid visket helt bort, sier Jostein Fidje, Technical Manager i Rec Solar.

Gjennom det to timer lange møtet kom det mange innspill fra alle virksomhetene for tiltak på både kort og lang sikt. Gyro Heia tar med seg innspillene fra industrien på Agder videre i arbeidet i kommisjonen.



Bakgrunn

Energikommisjonen er oppnevnt av Regjeringen for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon. Kommisjonens mandat er å utrede følgende:

  • Hvordan Norge påvirkes av energimarkeder i rask endring?

  • Perspektiver for utviklingen i kraftforbruket

  • Potensialet for samfunnsøkonomisk lønnsom kraftproduksjon

  • Perspektiver for forsyningssikkerheten

  • Sentrale interessemotsetninger i energipolitikken

Energikommisjonen skal levere sin rapport 15. desember 2022.

Forrige
Forrige

Protokoll fra KDU

Neste
Neste

Felles formannskapsmøte